Lekarze alarmują, że aktualnie wzrasta liczba osób chorych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. Obecnie rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Pośród tak młodziutkich pacjentów zwykle następuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Dużo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, powinny w każdym calu odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również obserwować reakcje dziecka wówczas, kiedy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a wobec tego soję, jaja lub też orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu wyjątkowe hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym albo w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią trzeba też mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Wypada przede wszystkim podawać nowe artykuły osobno oraz co kilka dni.
To właśnie dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, które z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Jak najbardziej zasady te dotyczą także starszych osób, u których występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najpoprawniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji wybitnie istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najporządniej jest, jeżeli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają trafnych zasad diety i nie jedzą mleka bądź artykułów zawierających orzechy.